Jucării

Copilăria ar trebui să fie încă de la început o joacă și un motiv de-a începe să explorăm lumea. Bucură-te alături de puiul tău, de jucării pentru bebeluși, sigure și simpatice și descoperiți împreună fiecare nouă minune a fiecărei zile.

Setati descendent
Pagina
pe pagină

Când au apărut jucăriile?

Jucăriile au apărut încă din preistorie, iar ca dovadă este capul a ceea ce pare să fi fost o păpușă de jucărie, care datează de mai bine de 4000 de ani, obiectul fiind descoperit într-un sit arheologic din insula italiană Pantelleria. Această păpușă este considerată a fi cea mai veche jucărie din lume. Alte figurine ce reprezentau animale, oameni sau personaje supranaturale au fost descoperite, de-a lungul istoriei, în diferite situri arheologice, care s-au dovedit a fi spații dedicate copiilor. Fie că erau păpuși pentru joc de rol, zornăitoare pentru bebeluși sau piese din jocuri de echipă, istoria ne arată că omul a înțeles încă din cele mai vechi timpuri necesitatea ca un copil să aibă o jucărie.

Ce rol au jucăriile?

Jucăriile au roluri și beneficii multiple în dezvoltarea cognitivă și socială a copiilor și ajută în procesul de învățare. În funcție de tipul lor, ele pot stimula creativitatea și gândirea critică, susține dezvoltarea însușirilor mintale și a încrederii în sine, antrenarea abilităților fizice sau de rezolvare a problemelor. Cu alte cuvinte, jucăriile și joaca le oferă celor mici ocazia să dobândească valori și caracteristici care le vor fi necesare ulterior în viață.

Ce jucării să aleg pentru copilul meu?

Ultimele cercetări relevă faptul că, la copiii de azi există tendința de a trece mai repede prin stadiile de joacă. De exemplu, păpuși care, înainte, erau marketate către copii cu vârsta de 8 ani, acum sunt populare printre cei de 3 ani. În acest caz, vârsta nu mai este un criteriu de bază în alegerea jucăriilor potrivite pentru copilul tău.

În schimb, îți recomandăm să te ghidezi după funcționalitatea jucăriilor și oportunitățile de învățare pe care le oferă. O jucărie interesantă, rezistentă, bine lucrată, frumoasă și cu ajutorul căreia copilul poate învăța ceva nou, are mai multe șanse să nu ajungă într-un sertar, după o singură folosire.

De asemenea, îți sugerăm să acorzi o atenție deosebită materialelor din care acestea sunt făcute. Jucăriile din materiale naturale și reciclabile, precum lemnul, lâna, bumbacul, vopsite cu vopsea netoxică, sunt alegerea cea mai bună, atât pentru sănătatea copilului tău, cât și pentru mediul înconjurător.